Lekeapprater fra Sanvik Lek

Forskjellige lekeapparater

Lekeapparater er populært blant barna, uansett om de leker med dem hjemme i hagen, på lekeplassen, i barnehagen eller på skolen. Det er underholdning for de fleste og med lekeapparatene kan de få brukt mye energi og samtidig være ute i frisk luft. Skal dere innrede en del av hagen med lekeapparater, så velger mange gjerne en løsning som enten inkluderer et lekehus, en huske eller kanskje et lekespill. Sistnevnte finnes som en labyrint, der barna kan muntre seg med å få kulen gjennom labyrinten, eller de kan spille bondesjakk. Begge spillene tar liten plass og er morsomme for ungene uten at dere voksne trenger å bekymre dere om skader på ivrige barn.

Hva skal vi velge?

Før i tiden var utvalget av lekeapparater begrenset til et par ulike husker, et par lekehus og kanskje et par lekestativer. Dette har forandret seg gjennom årene og i dag er utvalget nesten så stort at det kan være vanskelig å velge hva man skal fylle den nye lekeplassen med. Det er mulig å få alt fra enkle husker, karuseller, taubaner og lekeapparater med flere funksjoner til vippefjærer og store sklier. Skulle barna velge selv hadde de formentlig valgt alt, men en avgjørende faktor er selvsagt hvor mye plass man har samt prisen.

En av fordelene med de moderne lekeapparatene er at de kan kombinere moro med læring. Det er viktig at barn lærer noe nytt samtidig som de får brukt kroppen på ulike måter og det kan gjøres gjennom lek. Det kan derfor være verdt å tenke på dette når lekeplassen skal innredes. Det er mulig å kombinere de tradisjonelle lekene som sklier, husker og karuseller med mer moderne varianter, som balanserundeller, brettbane eller klatresteiner.

Bevegelse og motorikk

Med de mange nye lekeapparater får ungene brukt kroppen sin. De blir flinkere til å holde balansen og får utviklet motorikken gjennom lek. Dette vil hjelpe dem videre i livet og gi dem noen morsomme utfordringer, i stedet for at de bare sitter stille på en vippestang eller på en vippefjær. Det kan derfor anbefales å sjekke om dere har plass til en klatrestein. Disse finnes i mange forskjellige utgaver og størrelser. De tar ikke så mye plass, er solide og mange barn liker å prøve krefter med å klatre opp til toppen. Andre lekeapparater som balanserundeller og brettbaner er også morsomme aktiviteter, der balansen samtidig kan trenes til å bli bedre.

En balanserundell tar liten plass og passer derfor til de fleste lekeplasser. De er solide og fås i mange ulike farger, noe som gjør dem til en flott fargeklatt i utemiljøet. Her kan barna øve seg på å holde balansen mens de beveger seg fra en den ene enden til den andre via de bevegelige skivene i midten. Med solide tau som er montert mellom endene, er det også tatt høyde for sikkerheten. Et slikt lekeapparat er velegnet for de minste på tre år samt de som er opp mot 13-14 år gamle.