Webdesign

Brukervennlig webdesign er alfa omega

Å ha en brukervennlig nettside handler om så mye mer enn designet. For selv om nettsidene kanskje ser flotte ut og har et imponerende stykke webdesign, så hjelper ikke dette dersom designeren ikke har tenkt på avgjørende faktorer som navigasjon, lastetid, mobilvennlighet og så videre.

Dette er en av de største utfordringene for en webdesigner, og vi skal i denne artikkelen se nærmere på hvorfor det er så viktig å ha et brukervennlig webdesign når vi nå skriver 2023.

De første nettsidene som ble laget hadde et svært enkelt design, uten for mye dilldall og spesialeffekter. Med årene ble teknologien mer avansert, og utover 2000-tallet var det nærmest om å skape den mest spektakulære nettsiden med de heftigste spesialeffektene. Men når brukermassen hadde fått nok av nettsider der budskapet druknet i grafiske effekter, så var det tilbake til det grunnleggende prinsippet om at «less is more».

Nå til dags så skal nettsidene være så enkle som mulige, med informasjonen i fokus, samtidig som designet skal være pent å se på. Der brukeren for noen år siden tok seg god tid til å utforske ethvert nettsted han besøkte, så har man i dag bare sekunder på å overbevise brukeren om hvorfor han eller henne skal kjøpe en produkt eller en tjeneste fra deg.

Og har man da ikke et brukervennlig webdesign som enkelt lar brukeren finne svarene på det han/hun lurer på, så har man trolig tapt kunden til fordel for en konkurrent. Her følger våre beste tips for et brukervennlig webdesign.

Enkelhet, konsistens og navigasjon

Dette er tre av de viktigste faktorene når man skal lage et brukervennlig webdesign. Alt fokus bør være rettet mot det som er viktig for bedriften – og derfor viktig for kunden. Spesielt når det kommer til mobilvennlige nettsider så bør budskapet være i fokus, og alle distraherende elementer bør fjernes. Videre så er det viktig å beholde konsistens på tvers av nettstedet.

Klarer man dette så vil man ha hjulpet brukeren langt på vei med å navigere på nettstedet, ettersom når man først har gjort noe en gang så vil man forstå hvordan de tilsvarende funksjonene fungerer.

Webdesignere i Oslo

Videre så er enkel navigasjon ekstremt viktig for et brukervennlig webdesign. I moderne tid er det svært populært med menyer som alltid er tilgjengelige øverst på skjermen slik at brukeren til enhver tid kan navigere på nettstedet. Et annet godt tips for et brukervennlig nettsted er å la brukeren finne innholdet ved å bruke så få klikk som mulig.

Slik finner du ut om et webdesign er brukervennlig

Det er i praksis bare en måte å finne ut på om nettsiden din er brukervennlig på, og det er å teste den med forskjellige oppgaver til flere personer. For selv om du som vet hvordan nettsiden er bygget opp og fungerer synes den virker brukervennlig, så kan andre ha en helt annen oppfatning. Når man lager webdesign og utvikler nettsider gjelder det derfor å innhente tilbakemeldinger fra flere personer, som gjerne må teste nettsiden fra ulike enheter.

Kilde: https://mementor.no/webdesign/