Investere

Sjekkliste før du investerer

Slik får du mest mulig ut av sparepengene dine! Her finner du sjekklisten før du investerer pengene dine.

Har du sparepenger stående i banken, er det alltid lurt å holde øye med om du får mest mulig ut av pengene dine. En vanlig sparekonto gir lite i renteavkast og lønner seg ofte best til mindre sparing i hverdagen, hvor du kan sette av penger til ferie, større innkjøp og liknende, og hvor du gjerne vil ha lett adgang til pengene, når du trenger dem.

Sjekkliste før du investerer

Til større beløp som du har stående over lengre tid, lønner det seg oftest å sette pengene inn på investeringskontoer, der pengene dine kan jobbe for deg.

  • Sjekk tilbud grundig før du investerer.

Les alt i avtalen grundig gjennom. Få alt informasjonsmateriell og alle vilkår, før du undertegner en spare- eller investeringsavtale. Investeringsselsskapet forplikter å gi deg alt materiale og alle opplysninger.

Ta tid til å overveie om det er rette investeringen for deg. Høres tilbudet urealistisk ut, er det sannsynligvis det. Er selger veldig innpå, bør du nok være ekstra kritisk, særlig hvis investeringen er komplisert. Skriv ikke under på noe du ikke skjønner, og spør om det som er vanskelig å forstå. Vil eller kan ikke selger forklare, bør du nok heller ta pengene dine et annet sted.

  • Sjekk avkast og risiko for forskjellige investeringsformer

Det finnes veldig mange forskjellige investeringsformer. Hovedreglen er at jo høyere avkast det er, jo høyere er også risikoen. Overvei hva du vil oppnå med pengene dine, og hvor mye du har råd til å tape ved høyere risiko. En tips hvis du trenger penger, er å bruke søkemotoren til MONEYBANKER.

Angrerett og sikring

Kjøper du finansielle tjenester på nettet, gatestand eller via telefonen har du 14 dagers angrerett. Denne angreretten har du ikke, hvis du har gått med på en avtale på en bank eller ett salgskontor. Angreretten gjelder bare ved såkalt fjernsalg, og ikke ved fast utsalgssted, altså der hvor bankforretningen har fast adresse.

I norske spare- og forretningsbanker er du dekket inn for to millioner kroner i Bankenes Forsikringsfond. Dette gjelder hvis banken krakker, ikke hvis du mister pengene dine ved uheldige investeringer. Tomillionersgrensen gjelder per bank, så skal du investere høyere beløp enn dette, kan det være smart å spre ut investeringskontoene dine i flere banker, slik at pengene dine er dekket under bankens forsikringsfond.

Kilder: forbrukerrådet.no, finansportalen.no